- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
Ureum: een stof die heel veelzijdig is en een verzorgend effect heeft
Ureum blijft een favoriet als het gaat om huidverzorging. Dit komt omdat de lichaamseigen actieve stof niet alleen heel goed wordt verdragen, maar ook tal van positieve effecten heeft. Een belangrijke factor: de concentratie. Ontdek hier hoe ureum ook jouw huid kan helpen en waar je op moet letten als je het gebruikt.
24 January 2025 • 3 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Huidverzorging met ureum
Wat is ureum?
Ureum, ook wel urea genoemd, komt uit het Latijn. De stof wordt op natuurlijke wijze geproduceerd tijdens bepaalde stofwisselingsprocessen in het lichaam. Ureum hoopt zich op in de bovenste laag van de huid. De zogenaamde stratum corneum bindt tot 7% van de waardevolle stof. Omdat het overschot gewoon met de urine wordt uitgescheiden, kreeg het de naam ureum.
Ureum maakt deel uit van de NMF (natural moisturising factor), de natuurlijke vochtvasthoudende factoren in je huid. De stof bindt vocht zeer goed en zorgt ervoor dat het vocht niet gemakkelijk verloren gaat. Als je huid droog is of zelfs schilfert, is dat vaak te wijten aan een tekort aan ureum. Hierdoor neemt het transepidermaal vochtverlies flink toe. Dat houdt in: je huid kan weliswaar vocht opnemen, maar niet vasthouden.
Ureum is dus niet alleen een verzorgende stof, maar als natuurlijk onderdeel van de huidbarrière ook essentieel voor de gezondheid. Daarom is het vooral te vinden in herstellende verzorgingsproducten of bijzonder verzorgende crèmes. Ureum is niet-comedogeen. Ureum kan ook verlichting bieden bij chronische huidaandoeningen zoals neurodermitis of psoriasis. Deze speciale gevallen moet je echter absoluut overlaten aan professionals. Vraag oordat je dus gaat experimenteren met ureum je vertrouwde dermatoloog om advies.
Opmerking
Ook al werd ureum vroeger gewonnen uit paardenurine: tegenwoordig wordt de kristallijne versie van de lichaamseigen stof gemaakt van aardgas en bestaat uit CO₂ en ammoniak. Het wordt dus synthetisch geproduceerd zonder gebruik van urine.
Wat doet ureum? Waarom is de concentratie zo belangrijk?
Ureum wordt over het algemeen goed verdragen, omdat het lichaam de actieve stof al kent. Daarnaast heeft ureum tal van effecten op de huid:
- ureum kan vocht in de huid aantrekken en binden.
- ureum heeft een antibacterieel effect en kan ontstekingen remmen.
- het kan jeuk tegengaan.
- ureum staat bekend om zijn keratolytische eigenschappen (anti-roos).
Maar wat bepaalt wanneer en hoe ureum werkt? Heel simpel: de concentratie in het betreffende verzorgingsproduct. Bij een percentage tussen 2 en 5 zijn het vooral de gladmakende en hydraterende eigenschappen van de stof die naar voren komen. Die percentages maken het product ook effectief bij ontstekingen. Verzorgingsproducten voor een heel droge huid bevatten daarom meestal 'slechts' concentraties tot 5%.
Bij producten met een hoge concentratie gebeuren er verbazingwekkende dingen. Het ureum, dat in eerste instantie puur verzorgend werkt, krijgtanti-schilfer-eigenschappen. Vooral je voeten profiteren hiervan. De dagelijkse verzorging met producten met een ureumgehalte van 10% of meer kan helpen om eelt op te lossen en eelt gemakkelijker te verwijderen. Dit proces staat ook bekend als keratolyse. Eelt wordt verwijderd, de huid wordt weer zacht en zelfs pijnlijke kloofjes kunnen verdwijnen. Ureum is daarom ideaal voor de verzorging van een droge en gebarsten huid.
Huidverzorgingsproducten met ureum: deze producten bevatten de actieve stof
Van bodylotion tot douchegel, van shampoo tot hoofdhuidtonic – de toepassingsmogelijkheden van ureum in huidverzorgingsproducten zijn net zo veelzijdig als de effecten. Om het juiste product te vinden, moet je weten waarvoor je het wilt gebruiken.
Het hoeft niet altijd tegen een ziekte te zijn. Zelfs een heel gezonde huid kan soms uitdrogen of gaan schilferen. Dit wordt altijd veroorzaakt door toegenomen vochtverlies via de huidbarrière. Dit vochtverlies kan ontstaan of worden versterkt door de volgende factoren:
- te sterke reinigingsproducten die niet passen bij je huidtype
- onjuiste of te weinig verzorging
- te vaak contact met water (bijv. handen wassen)
- droge verwarmingslucht en vrieskou in de wintermaanden
- de natuurlijke ureumconcentratie neemt af bij het ouder worden
Het effect van ureum is vooral merkbaar bij een droge en jeukende huid. Ureum reguleert dan het vochtgehalte, heeft een kalmerend effect en kan de huid soepeler maken. Daarom vind je ureum vaak in rijke verzorgingsproducten voor handen of voeten.
Bij een jeukende hoofdhuid kan ureum ook helpen om het vochtgehalte in balans te brengen en zo spanning en jeuk te verlichten. Heb je last van eeltplekken op de huid van je ellebogen? Het product moet minstens 20% ureum bevatten als je een soepele, gladde huid wilt.
Je vindt ureum ook in combinatie met andere vochtinbrengers zoals hyaluronzuur in anti-agingproducten zoals serums of gezichtscrèmes. Hierdoor wordt het oppervlak van je huid voller, verdwijnen kleine rimpels en kan je teint zijn natuurlijke glans ontwikkelen.
Veelgestelde vragen
Samenvattend
Ureum is een onmisbaar onderdeel van huidverzorging geworden. Als klassieke vochtvasthouder maakt het de droge huid weer soepel. Ureum zorgt daarnaast voor een keratolytisch effect en kan helpen om van lastig eelt op je voeten of ellebogen af te komen. Als lichaamseigen stof staat ureum erom bekend dat het heel goed wordt verdragen. Bijwerkingen kunnen optreden bij baby's, heel kleine wondjes of een zeer gevoelige huid. De positieve effecten van ureum wegen echter duidelijk op tegen de negatieve effecten en maken de actieve stof tot een klassieker in huidverzorgingsproducten.