We love beauty: tot 60%* in de Valentine‘s flash sale!

Menu

Parfumdreams

Zonbescherming bij het sporten: hier moet je op letten

Sport in de buitenlucht is een mooie manier om te bewegen, frisse lucht in te ademen en te genieten van de natuur. Of het nu gaat om hardlopen, fietsen, beachvolleybal of tennis, er zijn talrijke mogelijkheden om buiten sportief bezig te zijn. Daarbij is het belangrijk om goed na te denken over zonbescherming.

09 August 2024 • 4 min. Leestijd

Waarom is zonbescherming bij het sporten zo belangrijk?

Wie buiten sport, moet ook aan zonbescherming denken. Hoe mooi beweging in de frisse lucht ook is, de zon schijnt altijd en kan meedogenloos zijn. Want de uv-straling van de zon is schadelijk voor de huid en kan een zonnesteek, huidveroudering, zonnebrand en celschade veroorzaken. Deze celschade kan op lange termijn zelfs tot huidkanker leiden. Daarom moet zonnebrand worden vermeden.

Zelfs op bewolkte dagen komt nog steeds tot 80 procent van de uv-straling door de wolken heen, wat je niet altijd merkt als je sportief bezig bent. Dan is het des te belangrijker om je tegen de zon te beschermen. Als je aan het sporten bent, moet je dus op enkele dingen letten.

Hoe bescherm je je bij het sporten het beste tegen de zon?

Bij het sporten in de buitenlucht is er niet één maatregel die de beste zonbescherming biedt. Het is eerder een combinatie van meerdere maatregelen die samen de beste zonbescherming bieden:

  • Zonnebrandcrème: Met zonnebrandcrème kun je lichaamsdelen tegen de zon bescherming die je niet met kleding kunt bedekken, zoals het gezicht, de oren en de handen. Een goede zonnebrandcrème moet beschermen tegen uva- en uvb-stralen en in het beste geval speciaal voor de sport zijn geformuleerd. Dat betekent dat de crème waterproof en bovendien zweetproof is. Dat maakt de crème ideaal voor watersport en ook voor andere intensieve trainingen in de frisse lucht. Een SPF van 30 is het minimale. Met 50 is de bescherming nog langduriger.
  • Hoofdbedekking: Om je hoofd en gezicht te beschermen tegen direct zonlicht, is hoofdbedekking onontbeerlijk. Een pet is voor sportieve activiteiten het beste geschikt om schaduw te bieden. Een hoed van uv-beschermende materialen kan eveneens nuttig zijn als deze kan worden gedragen bij de sport die je beoefent.
  • Uv-beschermende kleding: Uv-beschermende kleding is gemaakt van materialen die uv-straling blokkeren en is speciaal voor dit doel ontwikkeld. De beschermende werking tegen uv-stralen is hoger dan bij normale sportkleding, waardoor het bij een lang verblijf in de buitenlucht zinvol kan zijn om deze kleding als zonbescherming bij het sporten te dragen. Vooral tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen is uv-kleding in combinatie met zonnebrandcrème en hoofdbedekking zinvol.
  • Zonnebril: Een zonnebril beschermt de ogen tegen verblinding en kan het risico op oogschade verkleinen. Er zijn speciale zonnebrillen voor het sporten die strak om het gezicht liggen of een speciale band hebben, zodat ze tijdens het sporten niet bewegen, vallen of storen.

Waar moet je op letten als het gaat om zonbescherming bij het sporten?

Als je zonnebrandcrème koopt om als zonbescherming bij het sporten te dragen, moet je op verschillende aspecten letten:

  • De crème moet zweetproof zijn: Tenslotte stimuleren sportieve activiteiten vaak de zweetproductie op de huid, wat de werking van de zonnebrandcrème kan beïnvloeden. Een zweetproof crème blijft langer op de huid zitten en biedt een goede bescherming.
  • De crème moet waterproof zijn: Vooral bij watersport is een waterproof zonnebrandcrème heel belangrijk, maar ook wegens het zweten bij sportieve activiteiten of als het regent, moet de zonnebrandcrème tegen water kunnen.
  • De crème moet goed worden verdragen: De zonnebrandcrème moet niet alleen goed worden verdragen, maar ook geschikt zijn voor de gevoelige huid of huid die aan zonneallergie lijdt. Veel fabrikanten bieden crèmes met een hypoallergene formulering aan die geschikt zijn voor de gevoelige huid. En als de crème bij het zweten in de ogen drupt, mag deze niet branden. Daarvoor zijn er speciale crèmes die niet zo olieachtig zijn en goed in de huid trekken.
  • Gebruik bovendien speciale zonbescherming voor de lippen. Daar is de huid bijzonder dun en bij een verblijf in de buitenlucht valt de zon vaak recht op de gevoelige huid daar. Verzorgende lippenstiften met SPF 30 of 50 hydrateren de lippen niet alleen, maar beschermen ze ook tegen uv-straling.
Lipverzorging met SPF

Zonbescherming bij watersport: waarom is het nodig?

Uv-stralen zijn onder water en in het water. Ze reiken tot onder het wateroppervlak. Watersport beschermt dus niet tegen de zon - integendeel. Het reflecterende effect van het water versterkt de straling zelfs nog, wat ook voor de lichaamsdelen buiten het water een extra risico vormt. Door de koelende werking van het water wordt de zonnestraling bovendien als minder intensief waargenomen en kan de huid snel verbranden.

Zonbescherming bij het sporten in water: hier moet je op letten

Met waterproof zonnebrandcrème, uv-beschermende kleding en hoofdbedekking kun je je huid beschermen. Daarvoor moet op je zonnebrandcrème “waterproof” staan, want alleen dan werkt deze ook daadwerkelijk in het koele water.

“Waterproof” betekent dat je met de crème twee keer 20 minuten kunt zwemmen en de crème daarna nog 50 procent van de aangegeven bescherming biedt. Bij de tekst “extra waterproof” kun je ervan uitgaan dat na vier keer 20 minuten zwemmen de crème nog 50 procent van de aangegeven bescherming biedt. En bij “extra langdurig waterproof” gaat het zelfs om zes keer zwemmen.

Tip

Smeer je elke keer na het zwemmen en afdrogen opnieuw in voor de beste mogelijke bescherming.

Waterdichte zonbescherming

Veelgestelde vragen over zonbescherming bij het sporten

Hoe vaak moet je je opnieuw insmeren? Om bij het sporten in de buitenlucht optimaal beschermd te zijn tegen de zon, moet je je minstens elke twee uur opnieuw insmeren. Vergeet daarbij niet je oren, hals, handruggen, lippen en alle andere delen die aan de zon zijn blootgesteld.
Is zonbescherming bij het sporten in de buitenlucht ook in de winter nodig? Ook in de winter moet je je huid tegen de zon beschermen. Bij het skiën of snowboarden is je lichaam doorgaans grotendeels bedekt door kleding, maar dat geldt niet voor het gezicht. Dat moet je dus beschermen tegen de zon, die in de bergen ook in de winter intensief kan zijn. De sneeuw reflecteert de zon extra sterk en vergroot het risico om zonnebrand op te lopen. Door de koude winterlucht merk je meestal niet hoe sterk de zon werkelijk is. Pas als je al lang klaar bent met skiën, zie je wat er is gebeurd. Dat hoeft echter niet.
Wanneer is de zon op zijn sterkst? Tussen 12.00 en 15.00 uur staat de zon hoog aan de hemel en zijn de zonnestralen daarom heel sterk. Om het risico op zonnebrand en huidschade (en ook een zonnesteek) te verkleinen, kun je het beste niet overdag in de buitenlucht sporten.

Samenvattend

Zonbescherming bij het sporten mag niet licht worden opgevat. Ook op bewolkte dagen komt uv-straling door de wolken en bij het fietsen, wandelen of hardlopen moet je je huid beschermen. Uv-beschermende kleding werkt goed tegen de zon, evenals zonnebrandcrème die vooral die lichaamsdelen beschermt die je niet met kleding kunt bedekken. Bij zonnebrandcrème voor het sporten in de buitenlucht moet je erop letten dat deze niet in de ogen brandt, zweetproof is en het liefst ook waterproof is.

Onze service

Footer Image

Abonnez-vous à la newsletter et recevez un bon de 21%**

  • Recevez votre bon de bienvenue
  • Ne manquez plus jamais une réduction
  • Soyez l'un des premiers
  • Gagnez de superbes prix

Les conditions de réduction exactes se trouvent dans votre newsletter de bienvenue personnelle. Des informations sur la manière dont nous traitons vos données sont disponibles dans notre politique de confidentialité. Politique de confidentialité. Vous pouvez révoquer votre consentement à la newsletter à tout moment via le lien de désabonnement à la fin de chaque newsletter.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*De korting is al verrekend in de prijs van het artikel en geldt alleen op geselecteerde artikelen. Je hebt geen code nodig. Geldig t/m 08-02-2025.

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn