Lastminute-cadeautip: Ontdek onze cadeaubonnen

Menu

Parfumdreams

Zonnebrand behandelen – effectieve tips voor verlichting

Elke zonnebrand zorgt voor een blijvende beschadiging van je huid. Het is dan ook uitermate belangrijk om rode, vervelend jeukende en brandende delen van de huid snel en professioneel te behandelen. Door je huid goed te verkoelen en in te smeren is het mogelijk om de schade tot een minimum te beperken. We hebben hier de beste tips bij zonnebrand voor je op een rijtje gezet.

16 June 2023 • 3 min. Leestijd

Wat gebeurt er in de huid bij zonnebrand?

De huid kan zichzelf maar kort tegen de uv-stralen van de zon beschermen. Vooral als je een lichte huidskleur hebt, kun je in een mum van tijd verbrand zijn. Je lichaam produceert dan een kleine hoeveelheid van het beschermende pigment melanine dat verantwoordelijk is voor verkleuring van de huid.

Gezicht, lippen, oren, decolleté, nek, armen of benen – elk deel van je lichaam kan door de zon verbranden. De uv-B-stralen van de zon veroorzaken een inflammatoire rode huid die in de dermatologie met de term erytheem wordt aangeduid. Ze activeren bovendien de melanocyten van de opperhuid en zorgen voor een verhoogde productie van melanine dat tegen nog meer uv-stralen moet beschermen.

Zonnebrand – niveaus en symptomen

Lichte zonnebrand (eerste graad)

Helaas is het begrip 'gezond bruin' misleidend. Een zongebruinde huid is al onherstelbaar beschadigd. Als je ziet dat er op je huid rode plekken en lichte zwellingen ontstaan, is het belangrijk dat je ogenblikkelijk uit de zon gaat. Je kunt het beste naar binnen gaan. Ook op een schaduwrijke plek in de buitenlucht ben je namelijk nog steeds blootgesteld aan uv-straling.

Intensieve zonnebrand (tweede en derde graad)

Brandende rode plekken en pijnlijke zwellingen zijn de tekenen van een zonnebrand van de tweede graad. Nu zijn ook de diepere huidlagen aangetast. Als je huid blaasjes vormt, is er kans op een ernstige verbranding en moet je direct medische hulp zoeken. Vaak gaat een zware zonnebrand gepaard met een loslatende huid en een zonnesteek. De symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven en/of koorts.

Wat te doen bij zonnebrand?

Als je huid de eerste tekenen van verbranding vertoont, dan is het zaak om: nog meer uv-straling strikt te mijden. Al naargelang de ernst kunnen huismiddeltjes, verzorgingsproducten en medicijnen je klachten verminderen, zodat je je beter voelt.

Tip:

voordat je een zonnebrand met huismiddeltjes of speciale aftersunproducten behandelt, moet je (indien mogelijk) de betreffend huid met koel water afspoelen om resten van zonnebrandcrème, zweet, etc. goed te verwijderen. Dep je huid droog met een zachte handdoek of katoenen doek. Zo belast je de zonverbrande huid niet extra door wrijving.

Hulp bij lichte zonnebrand

Is je huid wat rood, voelt deze warm aan en prikt deze onaangenaam? Dan kun je de huid koelen door een of meerdere coolpacks in een dunne theedoek of katoenen doek te wikkelen. Let op: voorkom bevriezing en leg de coolpacks nooit direct op je huid. Heb je toevallig een komkommer in de koelkast liggen? Snij deze dan in schijfjes en leg ze op de betreffende delen van je huid. Ze zijn niet alleen lekker verkoelend, maar kalmeren ook de ontstoken huid. Als er alleen kleine delen van je huid verbrand zijn, zoals je oren of lippen, gebruik dan een in de koelkast afgekoeld theezakje met zwarte thee. Als je er eerst heet water over hebt gegoten, heeft het zakje namelijk een ontstekingsremmend effect.

Grote delen van de huid kun je behandelen met gekoelde kwarkwikkels of met kalmerende en hydraterende zuivere aloë vera-gel. Speciale aftersunproducten hebben een formule die rode plekken vermindert en de huid intens hydrateert. Door de handzame verpakking kun je ze makkelijk in je strand- of handtas meenemen. Bij een lichte zonnebrand is je huid na één dag al veel minder rood of in het ideale geval zelfs helemaal niet meer rood.

Hulp bij intensieve zonnebrand

Doen de betreffende delen van je huid pijn, vooral bij contact met kleding en meubels? Dan kunnen pijnstillers helpen. Naast de bovengenoemde huismiddeltjes kun je ook crèmes met cortison gebruiken bij de behandeling van ernstigere huidontstekingen. Weet je niet goed welke producten je kunt gebruiken en welke combinaties zinvol zijn? Neem dan contact op met een apotheek of artsenpraktijk voor professioneel advies.

Aftersunproducten: de juiste verzorging voor zonnebrand

Kenmerkend voor professionele aftersunproducten (meestal verkrijgbaar als crème of gel) is het hoge gehalte aan water en het hieruit voortvloeiende verkoelende effect. Hoogwaardige bestanddelen, zoals panthenol, allantoine, bisabolol, vitamine E en aloë vera kalmeren de huid en verhelpen ontstekingen.

Heb je last van een door uv-A-straling veroorzaakte zonneallergie, zoals Mallorca-acne, gebruik dan zeer milde en huidvriendelijke aftersunproducten zonder lipiden (vetten of vettige stoffen). Resten die op de huid achterblijven kunnen verder jeukende knobbeltjes op de huid en inflammatoire huidreacties veroorzaken.

Hoogwaardige aftersunproducten zijn geen vrijbrief voor nog meer zonnebaden. Tot een zonnebrand volledig is verdwenen kun je het beste zo veel mogelijk binnen blijven. Draag lange kleding als je naar buiten gaat.

Zonnebrand voorkomen

Ook al is het moeilijk op een prachtige zomerse dag: blijf nooit zolang in de zon dat zich de eerste rode plekken vormen. Zonnebrandcrème kun je het beste minimaal 30 minuten voordat je de zon ingaat gebruiken. Het biedt geen volledige bescherming tegen schadelijke uv-straling. Ga bij twijfel altijd voor een zonnebrandcrème met een hogere SPF. Om optimaal beschermd te zijn en te blijven, is het belangrijk dat je de zonnebrandcrème royaal aanbrengt en dat je je na ongeveer twee uur opnieuw insmeert. Ook waterproof zonnebrand kun je het beste na elk verkoelend bad opnieuw aanbrengen. Blijf het beste uit de middagzon en geniet alleen in de vroege ochtend en 's avonds van het zonnetje.

Conclusie

Elke keer dat je verbrandt is het een hele opgave voor je huid om te herstellen en er treden altijd onherstelbare beschadigingen op. Let op de waarschuwingssignalen. Voelt je huid licht gespannen aan of merk je dat je huid rood wordt? Koel deze delen van je huid dan zo snel mogelijk en hydrateer ze intensief. Met huismiddeltjes (zoals kwarkwikkels of theezakjes) en met speciale aftersunproducten kun je zonnebrand behandelen en acute ontstekingsreacties beperken.

Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

21% Tegoedbon

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang direct 21%** korting op je bestelling!

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn