- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
Hoelang is zonnebrand houdbaar?
Zonnebrandcrème is een onmisbaar product als je je huid wilt beschermen tegen de schadelijke invloeden van uv-straling. Maar hoelang is zonnebrand houdbaar? Kan de crème zijn effectiviteit verliezen? En is het problematisch om zonnebrandcrème te gebruiken die al lang open is?
21 August 2024
Inhoudsopgave
- Hoelang is open zonnebrandcrème houdbaar?
- Hoelang is zonnebrandcrème ongeopend houdbaar?
- Kan oude zonnebrandcrème kanker veroorzaken?
- Oude zonnebrandcrème: wanneer moet je deze weggooien?
- Hoe moet je met resten zonnebrandcrème omgaan?
- Hoe breng je zonnebrandcrème op de juiste wijze aan?
- Wat is de beste manier om voldoende bescherming tegen de zon te garanderen?
Hoelang is open zonnebrandcrème houdbaar?
Net als veel andere cosmetische producten heeft ook zonnebrandcrème een beperkte houdbaarheid. De houdbaarheid van zonnebrandcrème hangt af van verschillende factoren. Daartoe behoren:
- productiedatum
- ingrediënten
- bewaaromstandigheden
Normaal wordt de houdbaarheid van zonnebrandcrème op de tubes of flessen aangegeven met het symbool van een open doosje waarnaast bijvoorbeeld '12 M' staat. Dat betekent dat de zonnebrandcrème na het openen 12 maanden houdbaar is. Tot dat moment garandeert de fabrikant dat de zonnebrandcrème probleemloos kan worden gebruikt en niet aan effectiviteit inboet. Er zijn ook zonnebrandcrèmes waarvan de houdbaarheid slechts met zes maanden na openen (dus 6 M) wordt aangegeven. Als je de aanbeveling opvolgt, zit je zeker goed.
Tip
Schrijf de datum waarop je de zonnebrandcrème voor het eerst gebruikt met een watervaste stift op de tube of fles. Zo weet je altijd vanaf welke datum je de crème beter niet meer kunt gebruiken als deze voor die tijd nog niet op is.
Zonnebrandcrème
Hoelang is zonnebrandcrème ongeopend houdbaar?
Hoelang zonnemelk houdbaar is, hangt ervan af of de tube al is geopend of nog moet worden geopend. Zonnebrandcrème die nog niet is geopend, heeft doorgaans een houdbaarheid van twee tot drie jaar. Maar ook hier hangt het ervan af hoe de crème wordt bewaard en welke ingrediënten deze bevat. Om de houdbaarheid van cosmetische producten te maximaliseren, moet je deze op een koele, droge en donkere plek bewaren. Steeds vaker vermelden fabrikanten ook een concrete vervaldatum op hun zonnebrandcrème. Meestal is dat 30 maanden vanaf de productiedatum.
Kan oude zonnebrandcrème kanker veroorzaken?
Er zijn onderzoeken die beweren dat producten met de chemische uv-filter octocryleen kankerverwekkende stoffen kunnen vormen wanneer deze producten te lang worden bewaard. Daardoor kan zich het molecuul benzofenon vormen dat in de hormoonhuishouding van het lichaam kan ingrijpen. Bovendien kan de oude zonnebrandcrème door de niet meer actieve uv-bescherming ervoor zorgen dat de huid beschadigd raakt door de uv-straling die nu ongefilterd kan binnendringen. Ook dat kan in principe het risico op huidkanker verhogen.
Oude zonnebrandcrème: wanneer moet je deze weggooien?
Niet alleen de bewaarperiode, maar ook de bewaaromstandigheden zijn voor zonnebrandcrème relevant. Door warmte kunnen de bestanddelen in de crème zich scheiden, waardoor het effect eveneens vermindert. Je moet oude zonnebrandcrème weggooien als:
- De kleur, consistentie of geur van de crème is veranderd.
- De crème klonterig is geworden.
- De olie zich van de crème heeft gescheiden.
Afgezien ervan dat een crème met zulke eigenschappen geen voldoende bescherming meer biedt, kan deze ook huidirritatie veroorzaken. De temperaturen in een gesloten kast in warme gebieden kunnen er al toe leiden dat het effect van de zonnebrandcrème snel afneemt en de consistentie en geur veranderen. Hoelang zonnebrandcrème goed blijft, kan daarom slechts algemeen worden aangegeven, zoals de fabrikanten het op hun verpakkingen doen. Hoelang je zonnebrandcrème kunt gebruiken, moet echter individueel worden bepaald, afhankelijk van hoe de crème eruitziet.
Hoe moet je met resten zonnebrandcrème omgaan?
Vaak is het zo dat de zomer zo ongeveer voorbij is en in de badkamer nog een restje zonnebrandcrème staat. Deze hoeft niet meteen te worden weggegooid. Ten slotte kun je deze ook op een zonnige dag in de winter nodig hebben of je gaat op vakantie en hebt dan ook in de winter op je warme vakantiebestemming de zonnebrandcrème nodig. Als dat niet het geval is, let er dan op dat je de crème koel, droog en beschermd bewaart, zodat je deze in de lente weer kunt gebruiken.
Vergeet daarbij niet dat zonnebrandcrème in een periode van zes tot twaalf maanden na openen moet worden gebruikt. Zo weet je zeker dat deze nog optimaal werkt. Als de crème al langer open is, kunnen de actieve bestanddelen hun effectiviteit verliezen, waardoor de bescherming tegen uv-straling niet meer optimaal is.
Hoe breng je zonnebrandcrème op de juiste wijze aan?
Als je de zonnebrandcrème op de juiste manier aanbrengt, heb je in het beste geval na de zomer geen resten meer in huis, omdat je deze altijd royaal hebt aangebracht. Opdat zonnebrandcrème een goede bescherming kan bieden, moet alleen al op het gezicht een hoeveelheid worden aangebracht die op een volle theelepel past, het liefst nog een beetje meer. Bedek alle lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de directe zon met voldoende zonnebrandcrème. Vergeet echter niet dat ook kleding niet volledig beschermt tegen uv-straling en dat je daarom het beste je volledige lichaam royaal met zonnebrandcrème kunt insmeren Bovendien moet je de zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengen. Minstens elke twee tot drie uur of na het zwemmen is opnieuw aanbrengen zinvol.
Wat is de beste manier om voldoende bescherming tegen de zon te garanderen?
De beste zonnebrandcrème voor je huidtype vind je als je je van tevoren laat informeren over je huidbehoeften of je eisen aan de zonnebrandcrème. De zonnebrandcrème moet regelmatig opnieuw worden aangebracht en worden gecombineerd met kleding die tegen uv-straling beschermt. Ook de middagzon vermijden, de huid voor en na de zon hydrateren door lichaamsverzorging en aftersunproducten gebruiken kan helpen om je huid te beschermen. De gekozen zonnebrandcrème moet daarbij altijd bescherming tegen zowel uv A- als ook tegen uv B-straling bieden. Beide soorten straling kunnen de huid beschadigen, zowel op korte als lange termijn.
Het is belangrijk dat je ook op bewolkte dagen zonnebrandcrème aanbrengt, want per slot van rekening kan de uv-straling ook door de wolken komen. Wolken verminderen de stralingsintensiteit van de zon afhankelijk van het soort wolken met 10 tot 50 procent. De rest van de straling komt er echter ongefilterd doorheen. Als je er dan ook nog op let hoelang je zonnebrandcrème houdbaar is en deze alleen gebruikt als de effectiviteit niet door invloeden van buitenaf is verminderd, ben je voldoende tegen de zon beschermd.
Belangrijk
Je moet niet alleen de houdbaarheid van je zonnebrandcrème controleren. Ook je aftersunproducten kunnen hun effectiviteit verliezen en moeten op hun houdbaarheid worden gecontroleerd. Daarbij gelden soortgelijke vuistregels als bij je zonnebrandcrème.
Aftersunproducten
Veelgestelde vragen over houdbaarheid zonnebrand
Samenvattend
Hoelang zonnebrand houdbaar is, hangt ervan af of de tube al dan niet is geopend. Bij een geopende tube is de houdbaarheid maximaal 12 maanden. Een ongeopende tube kan tot 30 maanden worden bewaard. De juiste bewaaromstandigheden zijn doorslaggevend, want de crème kan niet goed tegen hitte en daardoor aan effectiviteit inboeten. Zonnebrandcrème of zonnemelk die over de datum is en waarvan de consistentie, de geur of het uiterlijk is veranderd, kun je daarom beter weggooien.