- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
De geurpiramide – de opbouw van een parfum met topnoot, hartnoot en basisnoot
Als je niet alleen wilt genieten van een parfum, maar ook in de basis wilt begrijpen wat parfum is, moet je weten wat de geurpiramide is. Parfumeurs geven met dit begrip de drie fasen aan waarin een parfum zijn effect ontvouwt. Het is je misschien al eens opgevallen dat een parfum na verloop van tijd verandert: direct na het aanbrengen ruikt parfum anders dan enkele uren later. In dit artikel lees je precies waarom dat zo is.
09 November 2023 • 2 min. Leestijd
Wat is een geurpiramide?
De geurpiramide staat voor de klassieke opbouw van een parfum. Deze bestaat uit precies drie fasen die na elkaar beginnen en waarvan de duur kan verschillen. Ze staan garant voor een veelzijdige geurbeleving die na verloop van tijd duidelijk kan veranderen.
Parfumeurs maken bij het creëren van parfums bewust gebruik van een geselecteerd aantal geurstoffen die van elkaar verschillen in hoe snel ze vervliegen. Zo ontstaat dit prachtige effect. Sommige geuren blijven nu eenmaal langer hangen dan andere. Elk parfum is hierop gebaseerd. De geurpiramide bestaat uit de volgende fasen:
Toelichting op parfumnoten: dit zijn de topnoot, hartnoot en basisnoot
De drie fasen van de geurpiramide treden na elkaar op. De eerste fase is de topnoot en de laatste de basisnoot. De hartnoot is het middelste gedeelte van de piramide. De fasen verschillen ook van elkaar als het gaat om hoelang de geurbeleving duurt.
1e fase: de topnoot
De topnoot is de geur die je waarneemt zodra je het parfum opdoet of wanneer je aan het flesje ruikt. Het gaat hierbij dus om de eerste indruk. De nuances zijn zeer vluchtig en meestal al binnen vijf tot tien minuten vervlogen. Lichte en prikkelende geurstoffen als bergamot, kaneel, munt, grassen of citrusvruchten domineren doorgaans.
2e fase: de hartnoot
Nadat de fase van de topnoot is afgerond, begint direct de geurbeleving van de hartnoot. Parfumeurs hebben het hier over de eigenlijke geur, dus het hart van het parfum. Wanneer deze fase begint en hoelang deze duurt hangt geheel af van de gebruikte geurcomponenten. Normaal gesproken is de hartnoot echter meerdere uren waar te nemen. Kenmerkend is vaak het bloemige bouquet van bijvoorbeeld iris, roos en jasmijn. Ook anijs, vetiver, honing, milde kruiden en bessen behoren tot de meestgebruikte bestanddelen.
3e fase: de basisnoot
De basisnoot is een buitengewone eigenschap van een parfum. De geuren stabiliseren de gehele geurbeleving, waardoor ze ook de basis van de piramide vormt. Wat bijzonder is aan de basisnoot, is dat deze fase vele uren tot enkele dagen kan duren. De nuances zijn meestal sensueel, diep en zwaar: patchoeli, muskus, vanille, wierook, sandelhout (hout in het algemeen) en krachtige kruiden zijn daarom zeer geliefd als basisnoot.
Wist je dit al?
Heb je je weleens afgevraagd waarom hetzelfde parfum bij een ander anders ruikt dan bij jezelf? Dat komt eveneens door de basisnoot. De gebruikte geurstoffen reageren namelijk met de natuurlijke stoffen die de huid produceert. Hierdoor kan een parfum bij iedereen anders ruiken.
Tips voor de keuze van een parfum
De geurpiramide met topnoot, hartnoot en basisnoot kan je helpen bij het vinden van de juiste geur voor jou. Velen maken de fout door af te gaan op hoe parfum aan het begin overkomt. Ze nemen dus puur op basis van de topnoot een beslissing.
Deze geurbeleving duurt echter maar een paar minuten. Daarna nemen andere nuances het over. Als je pech hebt, merk je pas bij de basisnoot dat het parfum eigenlijk helemaal niet bij je past.
Je kunt bijvoorbeeld geurmonsters proberen om tot een beter besluit te komen. Probeer geuren die jou heel erg aanspreken eens een paar dagen uit. Draag de geur urenlang en kijk hoe deze zich ontwikkelt. Pas nadat je weet hoe de basisnoot ruikt, kun je een eindoordeel vellen.
Samenvatting
Een parfum bestaat normaal gesproken uit 150 tot 250 afzonderlijke bestanddelen die je kunt verdelen over verschillende noten. De klassieke geurcompositie is gebaseerd op de geurpiramide. Hieraan kun je zien hoe een parfum is opgebouwd. De piramide bestaat uit de topnoot, hartnoot en basisnoot. De drie geurfasen zijn harmonisch op elkaar afgestemd.
Kenmerkend voor een goed parfum is een geraffineerd samenspel van kalmerende, revitaliserende en verleidelijke geurnoten. Dit samenspel bepaalt of een geur ons al dan niet bevalt.