- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
Verdunningsklassen van parfum
De keuze aan parfums is enorm. Heb je een parfum gevonden dat helemaal bij jou past? Dan hoef je alleen nog te kijken naar de juiste verdunningsklasse. Met tal van verkrijgbare geurvariaties is er voor ieder wat wils. Past een eau de toilette beter of ga je toch liever voor een eau de parfum? Wat is nu precies het verschil tussen een eau de parfum en extrait de parfum? Al deze en verdere vragen over de verschillende verdunningsklassen van parfum en de concentratie geurolie ervan beantwoorden we hier.
17 May 2023 • 3 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Hoe is een parfum opgebouwd?
Wie regelmatig parfum test, verbaast zich telkens opnieuw: de geur die je op een geurstrookje of je huid test, ruikt na enige tijd opeens heel anders. Dat komt door het verloop van de drie stappen van de geurcompositie. Deze bestaat uit de topnoot, hartnoot en basisnoot.
Welke soorten parfum zijn er?
Er bestaan verschillende soorten parfums en gradaties, ook wel verdunningsklassen genoemd. Ze verschillen van elkaar wat betreft hoe intens ze zijn en hoelang ze houden op de huid. De verschillende verdunningsklassen eau de parfum, eau de toilette en dergelijke onderscheiden zich wat betreft de aanwezige hoeveelheid geurstoffen in het parfum. Hoe hoger de concentratie geurstoffen, hoe intenser het parfum en hoe langer het blijft hangen. Helaas geldt ook dat hoe hoger de concentratie geurstoffen hoe hoger de prijs van het parfum. Het parfum bestaat naast geurstoffen uit alcohol en gedestilleerd water. Er is een grove onderverdeling te maken in de volgende soorten parfums:
Extrait de parfum (intense): bevat 20 tot 30% geurstoffen
Eau de parfum: bevat 10 tot 20% geurstoffen
Eau de toilette: bevat 6 tot 10% geurstoffen
Eau de cologne: bevat 3 tot 5% geurstoffen
Eau fraîche: bevat 1 tot 3% geurstoffen
Of een geur een eau de parfum of een eau de toilette is, hangt niet alleen af van de concentratie van het parfum. Ook de structuur van het parfum speelt hierbij een doorslaggevende rol. Zo bevat een extrait de parfum normaal gesproken geen topnoot maar in plaats daarvan een hoger percentage aan hart- en basisnoten. Daarentegen bevat een eau de toilette een groter percentage topnoten dan een parfum of eau de parfum.
Extrait de parfum (intense)
Kenmerkend voor een extrait de parfum evenals een eau de parfum intense is een zeer hoge concentratie geuroliën. We hebben het dan over een geurconcentratie tot wel 30% en in sommige gevallen zelfs hoger. Eén tot twee keer spuiten volstaat bij deze geuren al. Dat maakt dat ze meestal in het hogere prijssegment vallen of als luxe merk verkrijgbaar zijn.
Eau de parfum
Kenmerkend voor een eau de parfum is een hoge concentratie geuroliën. Deze ligt rond de 10 tot 20 %. Een eau de parfum is niet erg vluchtig en daardoor zuinig in gebruik. Je hoeft maar enkele keren te spuiten om de geur zich volledig te laten ontplooien en er meerdere uren lang plezier van te hebben. Door de intensievere geur is eau de parfum een favoriet voor bijzondere gelegenheden of situaties waarin een opvallende geur nodig is die lang blijft hangen. Door de hogere geurconcentratie ligt de prijs van een eau de parfum echter ook navenant hoger.
Eau de toilette
In vergelijking met een extrait de parfum of een eau de parfum is de concentratie van de geurstoffen betrekkelijk laag. Deze ligt rond de 6 tot 10 %. Eau de toilette is doordat het zo licht is dan wel weer perfect voor dagelijks gebruik. Je kunt er gerust wat meer van opdoen om te zorgen dat de geur een lange tijd blijft hangen.
Eau de cologne
Ook het begrip eau de cologne is zeer bekend in de parfumwereld. Het percentage geurstoffen komt ongeveer uit op 3 tot 5%. Een eau de cologne is zeer vluchtig, licht en uitermate geschikt tijdens warm weer.
Eau fraîche
Bij eau fraîche, ook wel eau de solide en splash cologne genoemd, gaat het om geuren met de minste concentratie geurolie. Deze is meestal maximaal 3% en daarom alleen geschikt als lichte geurnoot die dan graag royaal mag worden opgedaan.
Extrait de Parfum (Intense)
Eau de Parfum
Eau de Toilette
Eau de Cologne
Eau Fraîche
Voor een lange houdbaarheid – zo bewaar je parfum op de juiste manier
Om een parfum zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet je hem op de juiste manier bewaren. In principe moet je parfum koel, donker en droog bewaren. De badkamer is hiervoor geen geschikte plek. Daar is ten eerste de luchtvochtigheid te hoog. In de wintermaanden wordt de badkamer vaak verwarmd en is de bewaartemperatuur doorgaans te hoog. De slaapkamer biedt de meest optimale omstandigheden. Als je jouw parfum daar in de originele verpakking in een kast bewaart, dan is hij op een koele temperatuur goed tegen licht beschermd en blijft hij zeer lang goed.
Op deze plekken ontvouwen geuren zich het best
Het parfum komt zeer goed tot zijn recht op plekken waar je je polsslag voelt zoals de binnenkant van je pols, je decolleté, je slaap en je oorlelletje. Ook je nek en haar zijn geschikt, omdat ze de geur zeer lang opslaan.
Veelgestelde vragen
Samenvattend
De verschillende verdunningsklassen van parfum: eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en dergelijke verschillen van elkaar wat betreft concentratie geurolie en de structuur van het parfum. Eau de parfum heeft een zeer hoog percentage geurstoffen van 10 tot 20%. Bij eau de toilette (6 tot 10%) of eau de cologne (3 tot 5%) is deze concentratie naar verhouding gering. Een paar keer spuiten volstaat normaal gesproken bij eau de parfum. Daar staat dan wel een iets hogere prijs tegenover. Eau de toilette overtuigt met een voordelige prijs en moet je royaal opdoen. Nu weet je waar je bij een parfum op moet letten en kun je direct op zoek naar de geur die helemaal bij jou past.