- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
Eelt verwijderen: handige tips en effectieve manieren voor mooie en gezonde voeten
Eelt is heel normaal, maar kan pijnlijk zijn of er lelijk uitzien. Eelt verwijderen is daarom voor veel mensen een vast onderdeel van een regelmatige voetverzorging. Hoe eelt ontstaat en op welke manieren het kan worden verwijderd, lees je hier.
29 November 2024 • 4 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat eelt?
Eelt ontstaat wanneer delen van de huid aan wrijving en/of druk worden blootgesteld. Deze belasting leidt ertoe dat de huid zich verdikt. Daardoor wil de huid zichzelf beschermen. Vooral op de voeten komt eelt vaak voor, voornamelijk op de hiel en de bal van je voeten en op je tenen. Maar eelt kan zich ook op je handen vormen, bijvoorbeeld door vaak met gewichten te trainen of met je handen te werken, zoals met gereedschap en apparaten.
Het biologische proces dat de productie van eelt veroorzaakt, is dat er door de constante druk op de huid meer cellen worden geproduceerd. Deze sterven dan af en verharden zich. De hoornlaag is algemeen bekend als eelt.
Deze oorzaken dragen bij aan het ontstaan van eelt:
- niet passende of te kleine schoenen
- onvoldoende voetverzorging
- droge huid
- stofwisselingsziektes zoals diabetes
- voetmisvormingen
- bepaalde soorten sport
De oorzaken kunnen niet altijd worden voorkomen. Daarom is het belangrijk om eelt regelmatig te verwijderen.
Waarom moet je eelt verwijderen?
Als eelt niet regelmatig wordt weggehaald, wordt het steeds dikker en harder en ontstaan pijnlijke kloven. Kloven zijn scheuren in de huid die pijn doen en de mobiliteit kunnen beperken. Eelt verwijderen is dan ook niet alleen cosmetisch, maar ook goed voor je gezondheid. Een dikke eeltlaag kan namelijk leiden tot de volgende problemen:
- Als door een te dikke laag eelt kloven ontstaan, kunnen deze gaan ontsteken.
- Als de eeltlaag te dik is, is de druk op het weefsel eronder te hoog en kan dat pijn bij het staan of het lopen veroorzaken.
- Een dikke eeltlaag kan ertoe leiden dat bacteriën en vuil in de huid worden ingesloten, wat het risico op ontstekingen verhoogt.
- Bovendien kan het lopen worden bemoeilijkt als de laag eelt zo dik is dat de huid minder gevoelig is.
Eelt regelmatig verwijderen voorkomt al deze problemen en is daarom raadzaam.
Op welke manieren kan eelt worden verwijderd?
Er zijn verschillende manieren om eelt te verwijderen. Welke wordt gekozen, hangt af van de dikte van het eelt en van persoonlijke voorkeuren:
Met een eeltvijl, een eeltspons en puimstenen kan eelt worden verwijderd. Dit zijn klassieke mechanische tools die over het eelt worden gewreven om de hoornlaag weg te halen. Deze tools worden vooral aanbevolen als het eelt niet te dik is. Je kunt je voeten het beste van tevoren weken, want een vochtige huid kun je beter vijlen. Deze werkwijze kan comfortabel thuis worden toegepast.
Met een eeltschaaf kun je een dikke eeltlaag verwijderen. Vóór gebruik moet de huid worden bevochtigd. Daarna kun je met de schaaf, die fijne mesjes bevat, het eelt in dunne lagen weghalen. Dat moet voorzichtig gebeuren om de huid niet te beschadigen
Elektrische eeltverwijderaars werken met draaiende slijpkoppen. Deze tools zijn een comfortabele manier om eelt te verwijderen. De elekrische eeltverwijderaars zijn geschikt voor zowel dunne als dikke eeltlagen.
Eeltpleisters en chemische peelings zijn nog meer manieren om eelt te verwijderen. Ze worden aangebracht op de dikke delen van de huid en bevatten bijvoorbeeld salicylzuren die het eelt zachter maken, waardoor het makkelijker kan worden verwijderd. Deze methoden zijn vooral geschikt voor dikke eeltlagen. Eeltpleisters en chemische peelings kunnen ook worden gebruikt om eelt 's nachts te verwijderen.
Eeltverwijderaar
Voetpeelings
Welke manieren zijn geschikt om een dikke laag eelt te verwijderen?
Een combinatie van meerdere maatregelen kan heel zinvol zijn bij een dikke eeltlaag. Denk aan het gebruik van een eeltpleister 's nachts om het eelt de volgende ochtend met een puimsteen weg te halen. Zulke chemische peelings dringen dieper in het eelt door en vergemakkelijken de verwijdering.
Wie zeer dikke eeltplekken heeft, kan deze ook als onderdeel van een professionele voetverzorging laten behandelen. Pedicures of podologen (medische pedicures) hebben speciale technieken en tools tot hun beschikking waarmee ze niet alleen eelt, maar ook kloven kunnen verwijderen. De toepassing is in dit geval veilig en er is geen risico dat je jezelf bij het verwijderen pijn doet.
Tip
Zodra er scheuren in het eelt zitten, moet je naar een podoloog gaan. Een vroegtijdige behandeling is aanbevolen om te voorkomen dat bacteriën zich nestelen, waardoor het tot ontstekingen en in het ergste geval tot sepsis kan komen.
Zijn er huismiddeltjes tegen eelt?
Eelt kan ook met diverse huismiddeltjes mild worden verwijderd. Deze omvatten:
- Appelazijn: appelazijn is een geliefd huismiddeltje. Voeg 100 ml appelazijn toe aan een lauwwarm voetbad en laat je voeten daarin tien minuten weken. Dat maakt de eeltplekken zachter, waarna deze eenvoudiger met een eeltvijl of een puimsteen kunnen worden verwijderd.
- Citroensap en bakpoeder: citroensap en bakpoeder vormen eveneens een goede combinatie tegen eelt. Citroensap bevat natuurlijke zuren die de eeltplekken zachter maken, terwijl het bakpoeder als een soort mild schuurmiddel werkt. Meng beide ingrediënten tot een pasta, breng deze aan op het eelt en spoel de pasta na enkele minuten weer af.
- Kamillepakketjes: leg kamillebloemen op een linnen doek, wikkel deze in en giet er enkele eetlepels kokend water over. Druk het natte pakketje vervolgens op de eeltplekken op je voeten (of handen). Daarna kan het zacht geworden eelt handmatig worden verwijderd.
- Ureacrème: crèmes met urea zijn weliswaar niet echt een huismiddeltje, maar ze vormen toch een milde mogelijkheid om eelt 's nachts te verwijderen. Smeer de crème op je voeten. De volgende ochtend is het eelt zacht. Belangrijk: het percentage urea in de crème moet minstens 20 procent bedragen en de methode werkt alleen bij een dunnere eeltlaag.
Voetcreme
Kun je eelt voorkomen?
Eelt kan vooral worden voorkomen door comfortabele en goed passende schoenen te dragen. De schoenen mogen geen wrijving veroorzaken en moeten je voeten voldoende ruimte bieden. Vooral zogenaamde barefoot-schoenen zijn goed voor je voeten. Als je veel moet staan of lopen, kun je speciale zolen dragen die de druk op de voeten goed verdelen. Ook het dragen van ademende sokken van materialen zoals bamboe vermindert wrijving bij de voeten.
Door je voeten regelmatig in te smeren, bijvoorbeeld met ureacrème, kan eelt eveneens worden voorkomen. Zo blijft de huid zacht, soepel en gehydrateerd.
Een andere optie om eelt te voorkomen is door middel van regelmatige voetbaden en het behandelen van je huid met een puimsteen of een eeltvijl. Zo kan eelt niet eens ontstaan.
Eelt verwijderen: veelgestelde vragen
Ja. Als je te veel eelt weghaalt, kan dat de aanmaak van nieuw eelt stimuleren. Het is beter om elke twee tot zes weken je voeten mild te behandelen dan de huid elke week te schaven.
Er zijn speciale klovenzalven die scheuren in de huid repareren.
Vaak op blote voeten lopen of open schoenen kunnen ervoor zorgen dat er op bepaalde delen van de voeten eerder eelt groeit. Maar ook in de winter kan eelt zich vormen als continu te kleine schoenen worden gedragen. Daarom kan deze vraag niet eenduidig worden beantwoord.
Samenvattend
Eelt is een veelvoorkomend probleem dat gelukkig goed kan worden aangepakt. Met regelmatige voetverzorging wordt het eelt niet zo dik dat scheuren in de huid ontstaan. Door puimstenen, eeltpleisters of een eeltschaaf kan eelt goed worden verwijderd. Ook huismiddeltjes zoals azijn kunnen helpen om de huid zachter te maken. Eelt kan vooral worden voorkomen door de juiste schoenen te dragen.