We love beauty: tot 60%* in de Valentine‘s flash sale!

Menu

Parfumdreams

Jeukende hoofdhuid: oorzaken, behandeling en tips voor huismiddeltjes

Jeukende hoofdhuid is heel onaangenaam en veel mensen hebben er last van. Door het continue krabben raakt de huid geïrriteerd, wat steeds erger kan worden. Om een jeukende hoofdhuid te behandelen, is het belangrijk om te weten waarom de hoofdhuid jeukt. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn. Er zijn verschillende verzachtende middelen. Ook huismiddeltjes kunnen helpen om een einde te maken aan een jeukende hoofdhuid.

07 February 2025

Welke oorzaken kan een jeukende hoofdhuid hebben?

Er zijn talrijke oorzaken voor een jeukende hoofdhuid. Om de hoofdhuid effectief te kunnen behandelen, is het belangrijk om er eerst achter te komen wat het jeuken veroorzaakt. Sommige oorzaken kunnen snel worden verholpen. Andere oorzaken vragen echter om iets meer aandacht:

  • Droge hoofdhuid: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken voor jeuk - droge hoofdhuid. Als de hoofdhuid niet voldoende wordt gehydrateerd, begint deze te jeuken. Vooral in de winter, als kou, een lage luchtvochtigheid en droge verwarmingslucht samenkomen, hebben veel mensen hier last van. Een droge hoofdhuid kan echter ook genetische oorzaken hebben.
  • Allergische reacties: De verkeerde shampoo, haarverf of een nieuwe haarspray kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid gaat jeuken. Een allergische reactie op cosmeticaproducten komt vaak door parabenen, sulfaten of geurstoffen. Als je last hebt van jeuk, moet je je afvragen of je onlangs nieuwe producten hebt gebruikt. Zo ja, dan is dat hoogstwaarschijnlijk de oorzaak voor de jeukende hoofdhuid.
  • Vette hoofdhuid: Niet alleen een droge hoofdhuid kan jeuk veroorzaken, maar ook een verhoogde talgproductie. De talg irriteert de hoofdhuid, waardoor deze gaat jeuken.
  • Infecties van de hoofdhuid: Schimmelinfecties of bacteriële infecties kunnen eveneens voor een jeukende hoofdhuid zorgen. Vaak blijft het bij zulke infecties echter niet bij jeuk, maar komen ook rode plekken, zwellingen, roos of haarverlies voor. Als je zoiets vaststelt, moet je beslist een dermatoloog raadplegen.
  • Huidziektes: Psoriasis of neurodermitis kunnen ook een jeukende hoofdhuid veroorzaken.
  • Hormonale veranderingen: Als je zwanger of in de overgang bent, kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de hoofdhuid gaat jeuken.
  • Gebrekkige hoofdhygiëne: Als de hoofdhuid niet vaak of goed genoeg wordt gereinigd, kan dat eveneens jeuk veroorzaken. Resten van haarverzorgingsproducten en vuil kunnen de poriën verstoppen.

Wat helpt tegen een jeukende hoofdhuid?

Zodra de oorzaken van de jeukende hoofdhuid zijn geïdentificeerd, kunnen deze concreet worden aangepakt. Vooral als de jeukende hoofdhuid ontstaat door allergische reacties op shampoos of haarverf, ligt het voor de hand om deze producten niet meer te gebruiken. Beproefde methoden die kunnen helpen tegen een jeukende hoofdhuid zijn:

Milde shampoos: Hydraterende shampoos met niet-irriterende ingrediënten zijn essentieel in de strijd tegen jeuk. Ingrediënten zoals aloë vera, theeboomolie of kamille kalmeren de hoofdhuid en verminderen de droogheid.

Shampoos zonder siliconen & co.

Geen irriterende producten gebruiken: Ook bij alle andere verzorgingsproducten zoals haarspray, conditioner, schuimversteviger, haarmaskers enz. wordt aangeraden om producten zonder chemicaliën, alcohol of geurstoffen te gebruiken.

Regelmatig wassen: Door je haar en hoofdhuid regelmatig te wassen, verwijder je resten van verzorgingsproducten evenals talg en vuil. Het is echter meestal niet nodig om je haren en hoofdhuid dagelijks te wassen. Volgens deskundigen kun je je haar het beste niet meer dan twee tot drie keer per week wassen, omdat de hoofdhuid anders te zeer kan uitdrogen. Als je toch dagelijks verzorgingsproducten zoals haarspray of haargel gebruikt of jezelf gewoon beter voelt als je haar pas is gewassen, kun je het ook vaker wassen. In dat geval is een hydraterende, milde, ph-neutrale shampoo echter nog belangrijker.

Medische behandeling: Als de oorzaak van medische aard is, het jeuken niet verdwijnt of zich nieuwe symptomen zoals rode plekken en roos voordoen, wordt een bezoek aan een dermatoloog aanbevolen. Deze kan afhankelijk van de oorzaak speciale shampoos tegen jeuk of schimmelinfecties of medicijnen met cortison voorschrijven.

Tip

Probeer bij acute jeuk van de hoofdhuid om niet te krabben, omdat dat de huid enkel meer irriteert. In het ergste geval kras je de huid zelfs open, wat tot infecties en andere problemen kan leiden. Als de jeuk ondraaglijk is, kun je in plaats daarvan met je vingers voorzichtig op de hoofdhuid kloppen. Dat kan de jeuk verminderen. Ook kou helpt om jeuk te verminderen, bijvoorbeeld door een coolpack of een vochtige handdoek op het hoofd te houden.

Zijn er huismiddeltjes tegen een jeukende hoofdhuid?

Huismiddeltjes zijn geliefd, omdat ze op milde wijze zonder chemicaliën tegen kleinere problemen kunnen helpen. Bovendien hebben de meeste mensen enkele van deze middeltjes al in huis, zodat snel voor verzachting kan worden gezorgd. Huismiddeltjes tegen een droge en een jeukende hoofdhuid zijn:

  • Kokosolie hydrateert en werkt tegen micro-organismen die de hoofdhuid kunnen irriteren. Breng de kokosolie direct op de hoofdhuid aan en laat deze meerdere uren of nog liever de hele nacht inwerken. De volgende morgen kun je de kokosolie uitwassen.
  • Appelazijn is een populair huismiddeltje dat ook op de hoofdhuid werkt. Het azijn kan de natuurlijke pH-balans van de hoofdhuid weer herstellen en zo de jeuk verzachten. Meng appelazijn en water in een verhouding van 1:1 en breng dit mengsel aan op de hoofdhuid. Laat het enkele minuten inwerken en spoel het dan uit.
  • Theeboomolie werkt ontstekingsremmend en antibacterieel, en kan bijvoorbeeld worden gemengd met kokosolie of shampoo. Ook samen met olijfolie kan theeboomolie op het hoofd worden aangebracht. Dit helpt om infecties te voorkomen en de jeuk te verzachten.
  • Kamillethee kan eveneens de huid kalmeren en de jeuk verzachten. Zet de thee voor je je haar wast en gebruik deze na het wassen als conditioner.
  • Havervlokken die met water tot een pasta zijn geroerd, kunnen op de hoofdhuid worden aangebracht en moeten daar 20 minuten inwerken. Ze vormen een geschikt huismiddeltje tegen een droge hoofdhuid en verzachten eveneens de jeuk.
  • Aloë vera werkt zeer hydraterend tot in de onderste huidlagen en is dan ook een goed huismiddeltje tegen een droge hoofdhuid. Aloë vera kan als gel direct op de hoofdhuid worden aangebracht. De verkoelende werking is bovendien bijzonder effectief tegen acute jeuk.
Hoofdhuidverzorging

Veelgestelde vragen over jeukende hoofdhuid

Droge hoofdhuid: wat moet je doen? Je haar niet te vaak wassen, milde en hydraterende shampoos gebruiken en de juiste verzorgingsproducten gebruiken helpt tegen een droge hoofdhuid. Ook je haar niet met al te warm water wassen, vermindert het uitdrogen.
Helpt pepermuntolie tegen een droge hoofdhuid? Onderzoek heeft aangetoond dat pepermuntolie kan helpen tegen een droge hoofdhuid. De olie kan daarvoor het beste worden gemengd met een andere olie, zoals olijfolie of kokosolie, en voor het wassen op de hoofdhuid worden aangebracht. Pepermuntolie kan de hoofdhuid echter ook irriteren, waardoor het eerst op een klein plekje van de huid moet worden getest.
Heeft voeding een effect op de hoofdhuid? Een ontoereikende inname van mineralen en vitaminen, vooral van omega 3-vetzuren, kan de gezondheid van de huid beïnvloeden en de hoofdhuid uitdrogen.

Samenvattend

Een droge hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de huid niet te krabben, hoe moeilijk het ook is, en om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Met milde shampoos, een gerichte verzorging en speciale huismiddeltjes kan de jeuk vaak goed worden verzacht, zonder dat je naar een dermatoloog hoeft te gaan. Als de jeuk toch niet beter wordt of als je andere symptomen krijgt, aarzel dan niet om naar de dermatoloog te gaan. Stress verminderen kan net als een goede hoofdhuidverzorging een jeukende hoofdhuid verzachten.

Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

Footer Image

Abonnez-vous à la newsletter et recevez un bon de 21%**

  • Recevez votre bon de bienvenue
  • Ne manquez plus jamais une réduction
  • Soyez l'un des premiers
  • Gagnez de superbes prix

Les conditions de réduction exactes se trouvent dans votre newsletter de bienvenue personnelle. Des informations sur la manière dont nous traitons vos données sont disponibles dans notre politique de confidentialité. Politique de confidentialité. Vous pouvez révoquer votre consentement à la newsletter à tout moment via le lien de désabonnement à la fin de chaque newsletter.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*De korting is al verrekend in de prijs van het artikel en geldt alleen op geselecteerde artikelen. Je hebt geen code nodig. Geldig t/m 08-02-2025.

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn