Lastminute-cadeautip: Ontdek onze cadeaubonnen

Menu

Parfumdreams

Dermaplaning – gezicht scheren en peeling ineen

Wie wil er nu geen stralende, gladde huid? De beautytrend dermaplaning helpt je om dit doel te bereiken. Je huid wordt met een scherp mes namelijk bevrijd van de fijnste haartjes en van dode huidcellen. Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

19 February 2024 • 4 min. Leestijd

Wat is dermaplaning?

Dermaplaning is het met een scherp mes verwijderen van fijne haartjes en huidcellen – dus een voortzetting van het gezicht scheren bij vrouwen. Oorspronkelijk is de trend uit Azië komen overwaaien, maar inmiddels kun je ook bij de beautysalons hier terecht voor dermaplaning. Denk je dat je zelf goed met het scherpe mes kunt omgaan? Dan kun je de procedure natuurlijk ook zelf thuis uitvoeren.

Het gaat in tegenstelling tot het gewoon scheren van je gezicht niet alleen om het verwijderen van haartjes: een ander effect staat ook centraal, namelijk het verwijderen van dode huidcellen die je huid een vale teint kunnen geven. Dit peelingeffect zorgt dat jouw make-up heel gelijkmatig oogt en versterkt jouw natuurlijke glow.

Dermaplaning – voor- en nadelen

Net als elke andere beautytrend heeft dermaplaning niet alleen voordelen maar ook nadelen. Om te weten te komen of het iets voor je is, moet je goed bekend zijn met alle plus- en minpunten.

Voordelen van dermaplaning

  • Haarvrij gezicht: met een pincet kun je vrij makkelijk haartjes over het hoofd zien. Dermaplaning verwijdert je gezichtshaar grondig dankzij het scherpe mes.
  • Filtereffect: door het verwijderen van haartjes en huidcellen krijg je een zeer gelijkmatige make-up. Bovendien reflecteert je huid het licht beter en ontstaat een sterkere glow en een natuurlijk filtereffect.
  • Pijnloze behandeling: het tijdrovende en pijnlijke epileren van haartjes op plekken als je bovenlip of kin is verleden tijd.
  • Peelingeffect: de huid wordt bevrijd van dode huidcellen en gaat meer stralen.
  • Intensievere huidverzorging: de werkzame stoffen van je huidverzorgingsproducten kunnen beter intrekken en doen hun werk goed.
  • Direct effect: je huid ziet er direct na de behandeling gladder en stralender uit.

Nadelen van dermaplaning

Om te weten te komen of dermaplaning iets voor jou is, moet je ook naar de eventuele keerzijde ervan kijken:

  • Risico op snijwonden: de juiste techniek vereist wat oefening. Als je het scheermes in de verkeerde hoek zet, is de kans om jezelf te verwonden groot.
  • Gevoeligheid: dermaplaning is niet geschikt voor alle huidtypes. Heb je een zeer gevoelige huid of last van actieve acne of ontstekingen? Dan is dermaplaning niets voor jou. Je kunt je huid dan namelijk irriteren en nog gevoeliger maken.
  • Gevoeligheid voor de zon: na dermaplaning moet je goed letten op voldoende zonnebescherming en producten met SPF gebruiken.

Zo werkt dermaplaning – stap voor stap

Voor een glad resultaat zonder snijwonden, moet je je vooraf goed verdiepen in de juiste producten en de juiste techniek voor dermaplaning.

De juiste olie

Gebruik voor een glad oppervlak een olie waarover een mes zachtjes kan glijden. Het hoef geen dure olie te zijn, want achteraf verwijder je deze weer. Let er dus alleen op dat je de olie goed verdraagt. Goed verdraagzame en voordelige gezichtsoliën zijn bijvoorbeeld:

  • calendulaolie
  • amandelolie
  • squalaan

Het juiste scheermes

Je hebt de keuze uit verschillende scheermessen voor dermaplaning. De klassieke methode is om een scheermesje te gebruiken. Tegenwoordig kun je deze ook in kleinere formaten vinden. Daarmee wordt het makkelijker om moeilijk bereikbare plekken tussen bijvoorbeeld de wenkbrauwen altijd heel precies te behandelen. Je kunt je hele gezicht trouwens ook scheren met speciale wenkbrauwmesjes. Let er wel goed op dat je ze slechts één keer gebruikt, omdat ze normaal gesproken erg snel bot worden.

Een gewoon scheerapparaat is niet geschikt voor dermaplaning. Hiermee kun je de lastige plekjes moeilijker bereiken en heb je minder controle over het resultaat. Bovendien zijn de standaard scheerapparaten zo gemaakt dat het mesje nooit zo dicht tegen de huid aankomt als een scheermesje. Het specifieke gladmakende peelingeffect van dermaplaning komt dan minder uit de verf.

Stap 1: de voorbereiding

Begin met een gereinigd gezicht. Als je make-up op hebt, verwijder deze dan eerst met je gebruikelijke ritueel voor make-up verwijderen. Breng daarna royaal een gezichtsolie op. De olie is allereerst een beschermende barrière tussen je huid en het mesje. Bovendien glijdt het mesje zo makkelijker over je huid, wat voorkomt dat je je snijdt.

Tip

Ook al is scheerschuim bedoeld voor scheren, bij dermaplaning moet je het niet gebruiken. Dat komt doordat je door het witte schuim je huid niet meer kunt zien. Zo zie je snel plekken over het hoofd die je niet wilt scheren. Denk bijvoorbeeld aan een ontstoken puistje. Bovendien kun je zo sneller te ver scheren bij je haaraanzet of je wenkbrauwen die je juist wilt ontzien. Een olie of oil cleanser heeft als voordeel dat je huid en de eigenschappen ervan altijd te zien blijven.

Stap 2: het scheren

Als je dermaplaning voor de eerste keer doet, moet je op een makkelijke plek beginnen: de wangen zijn hiervoor perfect, want je kunt een groot oppervlak zonder lastige hoeken scheren. Plaats het scheermesje in een hoek van ongeveer 45 graden en trek je huid strak met je vrije hand. Laat het mesje nu zachtjes over je huid glijden.

Als je de juiste houding van het scheermesje wat in de vingers hebt, kun je langzaamaan proberen de lastigere plekken te doen, bijvoorbeeld bij je bovenlip. Kijk ook in welke houding het scheren voor jou het makkelijkst is. Je kunt je mond bijvoorbeeld naar de ene of andere kant trekken, zodat de huid boven je lippen zich spant. Zo ontstaat een gladder oppervlak dat makkelijker te scheren is. Zorg dat je kin bij het scheren zo ontspannen mogelijk is om rimpels te voorkomen.

Nadat je jouw wangen, slapen, bovenlip en kin hebt gedaan is nog het deel rondom je wenkbrauwen aan de beurt: ga hier voorzichtig te werk en neem er uitgebreid de tijd voor om ongelukjes bij het scheren te voorkomen. Je kunt dermaplaning hier het beste beperken tot de plek tussen en boven je wenkbrauwen. Als je ongewenste haartjes aan de onderkant van je wenkbrauwen wilt verwijderen, moet je net als altijd een pincet gebruiken. Zo verkrijg je een preciezer resultaat en een pincet is het veiligst voor de gevoelige huid rond de ogen.

Belangrijk: ontsmet het mesje altijd voor en na gebruik. Zo ontstaan er geen onzuiverheden of ontstekingen.

Stap 3: de verzorging

Na dermaplaning heeft je huid zeer veel verzorging nodig. Het scheren verwijdert niet alleen haartjes en dode huidcellen, maar ook de beschermende zuurmantel van je huid. Je huid kan door de mechanische irritatie bovendien licht rood worden.

Hydraterende en kalmerende producten met hyaluronzuur en niacinamide kunnen dan uitkomst bieden. Gebruik eerst een serum. Dat zit namelijk vol met voedende werkzame stoffen en heeft tegelijkertijd een aangenaam verkoelende textuur. Gebruik direct erna een hydraterende crème. Zorg dat je jouw huid de dagen erop met een hoge SPF tegen de zon beschermt.

Veelgestelde vragen – dermaplaning

Hoe vaak moet je dermaplaning doen? Om het effect van dermaplaning in stand te houden, moet je de behandeling ongeveer elke drie weken herhalen. Veel vaker dan één keer per twee weken is niet goed, want anders krijgt je huid onvoldoende tijd om te herstellen.
Groeien de haartjes na het scheren dikker terug? Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Door het scheren verander je noch de structuur, noch de kleur van de haartjes. Het is een mythe dat je haar na het scheren dikker of donkerder wordt.
Kan ik make-up opdoen na dermaplaning? Doe direct na dermaplaning geen make-up op. Je loopt de kans dat je microscopisch kleine snijwondjes hebt veroorzaakt die je huid kunnen ontsteken. Je kunt dermaplaning daarom het beste 's avonds doen en daarna alleen een verzorgingsproduct aanbrengen. De volgende ochtend kun je dan weer zoals gebruikelijk make-up opdoen.

Samenvattend

Ook thuis kun je zonder veel moeite de trend dermaplaning zelf doen. Ben je eenmaal gewend aan het gebruik van een scheermesje, dan gaat alles snel en eenvoudig. De voordelen wegen beslist op tegen de nadelen: een gladde huid, meer glow en een intensiever verzorgend effect spreken voor zich en maken van dermaplaning een blijvende trend.

Onze service

21% Tegoedbon

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang direct 21%** korting op je bestelling!

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn