Vind je cadeau – ontvang nu 22%* korting
Nu besparen!

Menu

Parfumdreams

Zonbescherming in het water: nodig of niet?

Zwemmen, surfen, snorkelen - het is verleidelijk om bij warm weer af te koelen in het water of aan watersport te doen. De zon kan echter gemeen zijn. Bovendien wordt de zon in de nabijheid van water gereflecteerd, wat het risico op zonnebrand vergroot. Daarom is het belangrijk om je in het water goed te beschermen tegen de zon.

26 July 2024 • 3 min. Leestijd

Waarom moet je je in het water beschermen tegen de zon?

Uv-straling door de zon dringt de huid binnen en kan naast zonnebrand ook diepe celschade veroorzaken die in het ergste geval kan leiden tot huidkanker. Zonbescherming is daarom het allerbelangrijkste voor de gezondheid van de huid. Daarbij gaat het niet alleen om zonbescherming aan land, maar ook in het water, want het water biedt geen bescherming tegen de zon - integendeel.

Op een waterdiepte van 50 cm bereikt "slechts" nog ongeveer 60 procent van de uv-straling de huid, maar het hele lichaam is zelden volledig onder water en alle lichaamsdelen boven het water lopen extra gevaar. Water reflecteert de uv-straling namelijk en kan op die manier het effect met wel 50 procent versterken. Zelfs een verblijf aan het water, waarbij niet eens wordt gezwommen, kan snel tot zonnebrand leiden.

Nog een effect van water dat zonbescherming noodzakelijk maakt, is dat water de huid week maakt. Daardoor wordt de huid gevoeliger voor licht en kan deze sneller door de zon verbranden. Dat gebeurt ook bij het zweten, waardoor zonbescherming ook belangrijk is tijdens het sporten. Bovendien vergeet men door het koele water of de verfrissende wind die vaak aan het water waait dat de zon heel sterk is. Omdat je huid koel is, lijkt het alsof de zon helemaal niet zo erg is, maar na enkele uren volgt dan de slechte verrassing.

Wat is de juiste zonbescherming in het water?

Je kunt je huid in het water op verschillende manieren tegen de zon beschermen. Met een waterproof zonnebrandcrème kun je je hele lichaam tegen de zon beschermen. De SPF moet minstens 30, nog beter 50 of 50+ zijn. Daarbij is het belangrijk om erop te letten dat de zonnebrandcrème daadwerkelijk waterproof is. Dat is namelijk niet het geval voor alle zonnebrandcrèmes die in de winkel te koop zijn.

Andere criteria waaraan de waterproof zonnebrandcrème moet voldoen, zijn:

  • De crème moet huidvriendelijk zijn
  • De crème moet over een breedbandfilter beschikken en zowel tegen uva- als tegen uvb-straling beschermen.

Hoe wordt waterproof zonnebrandcrème correct aangebracht?

Producten met chemische uv-filters moeten 20 tot 30 minuten voor het zwemmen worden aangebracht voor de beste werking van de zonnebrandcrème. Wat betreft de hoeveelheid, moeten ongeveer 3 tot 4 eetlepels zonnebrandcrème op de huid worden aangebracht om deze voldoende te beschermen. Vergeet niet om ook de rug van handen en voeten, de nek en de oren in te smeren, evenals de gevoelige huid op de lippen.

Na het zwemmen en afdrogen moet de zonnebrandcrème direct opnieuw worden aangebracht, omdat de crème door het water zijn werking verliest. Ook wanneer er geen direct contact met water is, moet de zonnebrandcrème na hoogstens twee uur opnieuw worden aangebracht, omdat de crème steeds minder goed werkt.

Hoelang beschermt waterproof zonnebrandcrème?

Voor zonnebrandcrème in Europa is er een standaard voor de bewering “waterproof”.

  • "Waterproof" betekent dat na twee keer 20 minuten zwemmen in water de zonnebrandcrème nog steeds 50 procent van de aangegeven bescherming biedt.
  • Als op de tube of de fles "extra waterproof" staat, dan moet na vier keer 20 minuten zwemmen nog 50 procent van de aangegeven bescherming overblijven.
  • Bij het label "extra langdurig waterproof" kan de crème zes keer 20 minuten zwemmen doorstaan.

Voor watersport zijn speciale zonnebrandcrèmes beschikbaar die zeer bestand zijn tegen zweet en wrijving. Ze zijn verkrijgbaar als spray of lotion en werken langdurig tegen uv-stralen zowel in het water als onder water.

Hoe is zonbescherming in het water nog meer mogelijk?

Zonnebrandcrème is vooral voor de blootgestelde lichaamsdelen zoals het gezicht, de handen en de oren de beste bescherming. Er zijn andere mogelijkheden om je huid in het water tegen de zon te beschermen:

  • Speciale uv-beschermende kleding is heel dicht geweven en beschermt de huid op die manier tegen de schadelijke uv-straling. Deze kleding is zeer geschikt voor een verblijf aan het water. Als je wilt, kun je er ook mee gaan zwemmen.
  • Doorgaans kan het bovenlichaam ook bij het zwemmen met een T-shirt worden bedekt. Hoe dichter en dikker de stof, des te beter de bescherming tegen uv-straling. Omdat een T-shirt en een short niet alles bedekken, moet je daarnaast nog steeds zonnebrandcrème gebruiken.
  • Een hoed of een pet beschermen je hoofd en gezicht ook bij het zwemmen.
  • Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen de reflecterende zon.

Om de uv-belasting te verminderen, moet je de volle zon vermijden en ook de tijd in het water niet uit het oog verliezen. Zoek de schaduw op of gebruik parasols om de uv-belasting door de zonnestralen te verminderen.

Belangrijk: Ook op bewolkte dagen moet je zonnebrandcrème gebruiken, want de wolken houden slechts 20 procent van de uv-straling tegen.

Veelgestelde vragen over zonbescherming in het water

Waarvoor staat SPF? De SPF geeft aan hoelang de beschermende werking van een zonnebrandcrème is. De exacte beschermingstijd hangt af van de eigen bescherming van de huid. Als je deze tijd vermenigvuldigt met de SPF, krijg je het aantal minuten dat de huid tegen de zon is beschermd. Daarbij is de bescherming nooit 100 procent.
Hoe kun je zonnebrand het beste behandelen? Als je toch zonnebrand hebt opgelopen, kun je met koelende lotions, speciale aftersuncrèmes of producten met aloë vera de huid hydrateren om genezing te versnellen. Bij zware verbrandingen kunnen ook kwarkcompressen helpen. Het is bovendien belangrijk om veel te drinken om uitdroging van het lichaam tegen te gaan. Als zich blaasjes op de huid vormen, moet je deze nooit zelf doorprikken. Raadpleeg liever een arts.
Is zonnebrandcrème schadelijk voor de oceaan? Er zijn zonnebrandcrèmes die chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor het leven in zee, de koraalriffen en de vissen. Enkele vakantiebestemmingen zoals Hawaï hebben zonnebrandcrèmes met bepaalde ingrediënten daarom verboden. Let erop dat je zonnebrandcrème indien mogelijk biologisch afbreekbare ingrediënten bevat. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid.

Samenvattend

Zonnebrandcrème in water gebruiken is essentieel om je te beschermen tegen uv-straling. Deze reikt namelijk ook onder het wateroppervlak. Vooral door het koelende effect van het water of de wind die vaak in de buurt van water waait, wordt de intensiteit van de zon snel onderschat. In Europa is er een standaarddefinitie voor hoelang zonnebrandcrème met het opschrift "waterproof" moet werken. Een SPF van ten minste 30 of nog beter 50 wordt aanbevolen. Bovendien kunnen een T-shirt of kleding met uv-bescherming je ook in het water beschermen tegen zonnebrand. Regelmatig elke twee uur opnieuw insmeren of na het zwemmen en afdrogen is eveneens belangrijk.

Onze service

Footer Image

Abonnez-vous à la newsletter et recevez un bon de 21%**

  • Recevez votre bon de bienvenue
  • Ne manquez plus jamais une réduction
  • Soyez l'un des premiers
  • Gagnez de superbes prix

Les conditions de réduction exactes se trouvent dans votre newsletter de bienvenue personnelle. Des informations sur la manière dont nous traitons vos données sont disponibles dans notre politique de confidentialité. Politique de confidentialité. Vous pouvez révoquer votre consentement à la newsletter à tout moment via le lien de désabonnement à la fin de chaque newsletter.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*Contante uitbetaling is niet mogelijk, kan niet met andere acties worden gecombineerd. Geldig tot 14-02-2025, niet geldig op artikelen uit de sale, cadeaubonnen, de merken Acqua di Parma, Bond No. 9, Chanel, Drunk Elephant, Eisenberg, Kilian Paris, Rituals, Rosendo Mateu en artikelen die zijn aangeduid met Luxury. Geen minimale bestelwaarde. Publicatie niet toegestaan. Parfümerie akzente GmbH, btw-nr. DE813307548 Rechtbank Stuttgart HRB 581012

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn