- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- gratis verzending vanaf 20,00 €
- Hulp & Contact
Parfum layeren – creëer je eigen perfecte geur
Geuren zijn er in overvloed. Wat nu, als je jouw geheel eigen geur zou kunnen creëren die jouw persoonlijkheid accentueert en aan al je wensen voldoet? Met layering haal je de nuances uit je geuren die jou zeer aanspreken en ontdek je misschien nieuwe favoriete geuren. Hoe je het beste parfum kunt layeren, lees je hier.
18 June 2024 • 4 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Wat is parfum-layering?
'To layer' is Engels en wil zoiets zeggen als 'lagen over elkaar leggen'. Bij het layeren van je parfum doe je in principe precies dat: je spuit de ene geur na de andere op. Daardoor leggen de afzonderlijke noten zich over elkaar en versterken en/of neutraliseren ze elkaar. Op deze manier ontstaat een compleet nieuwe geur. Parfum-layering is perfect wanneer je:
- de houdbaarheid van je favoriete geur wilt verbeteren.
- naar hartenlust met de verschillende nuances wilt spelen.
- geuren die je niet lekker vindt ruiken, niet wilt weggooien, maar op creatieve wijze wilt veranderen.
- zin hebt om je geheel eigen signature scent te creëren die niemand zo snel kan namaken.
Basiskennis parfum-layering: wat je vooraf moet weten
Hoe complex een geurcreatie ook mag lijken, elk parfum kun je grofweg indelen en naar nuances opsplitsen. De geurpiramide is een eenvoudig model voor de opbouw van de geur van een parfum. De basisnoot is het fundament en het langst waarneembaar. De volle intensiteit ervan ontwikkelt zich echter pas laat. De hartnoot beschrijft het karakter van het parfum en vervliegt na enkele uren. De topnoot is het vluchtigst en is de eerste indruk die een geur maakt. Bij parfum-layering kun je de basisnoot tevoorschijn toveren door deze met een soortgelijke nuance te versterken. Daarover volgt later meer.
Parfum harmonieus layeren: de geurrichtingen
Voor succesvolle combinaties moet je parfums indelen in de geurrichtingen die aan de basis ervan liggen. Daardoor maak je het voor jezelf makkelijker om later nuances te combineren.
- Bloemig: liefdevolle, warme geuren – meestal met roos, jasmijn, ylangylang, lelietje-van-dalen of lelie.
- Fruitig: zomerse, speelse parfums – aardbei, perzik, appel en kers strelen je neus.
- Oriëntaals: zware, intense aroma's met een sterk karakter – vanille, kaneel en wierook zijn klassieke ingrediënten van deze exotische geuren.
- Houtig: aardachtige geuren met een zekere twist – rozenhout, sandelhout, patchoeli en vetiver doen denken aan een wandeling in het bos.
- Chypre: een citrusachtige frisse geur met een houtige finish – subtiele geuren van citroen, sinaasappel en grapefruit zijn een lust voor de neus.
Weet je niet in welke geurrichting je jouw parfum moet indelen? In de webshop van parfumdreams kun je op elke productpagina de top-, hart- en basisnoot van het betreffende parfum vinden. Over het algemeen benader je parfum-layering net als koken: als twee ingrediënten qua smaak bij elkaar passen, dan zorgen ze ook voor een harmonieuze geur.
Bloemige parfums
Fruitige parfums
Houtachtige parfums
Parfum-layering voor dummies – de basis
Het mengen van parfums klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een goede neus en plezier hebben met experimenteren is alles wat je als basis nodig hebt. Je kunt bij het layeren van parfum het beste beginnen met een paar eenvoudige oefeningen en beproefde combinaties. Pas daarna kun je je wagen aan de hogere wiskunde van complexe geurcomposities.
Dezelfde geurlijn versterken
Bij veel merken is er binnen een geurlijn de keuze uit verschillende producten. Zo begin je met douchegel en kun je daarna de bijpassende bodylotion gebruiken. Doe daarna nog een vleugje eau de toilette op. Hierdoor kun je niet alleen de afzonderlijke nuances beter ruiken. Bij elke stap ervaar je ook telkens een andere intensiteit. Nog een voordeel: deze producten kun je vaak in de voordeligst geprijsde cadeauset vinden.
Twee parfums van dezelfde geurrichting mengen
Bloemig met bloemig, fruitig met fruitig, enzovoort. Hieruit komt een nieuwe creatie voort. Bij het doen van deze oefening train je als het ware je neus om soortgelijke geurfamilies te ruiken en te harmoniseren. Dat hoeven niet meteen twee parfums te zijn. De layering werkt bijvoorbeeld ook met bodylotion en een zuivere, etherische olie.
Basisnoten vergelijken
Als in de basisnoot van je parfum de noten tot dezelfde geurfamilie behoren, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk in hoge mate compatibel. Ook geurfamilies die dicht bij elkaar liggen kunnen harmonieus met elkaar samengaan: denk bijvoorbeeld aan de goede combi van bloemige en fruitige geuren.
Tegenpolen trekken elkaar aan
Vertrouw op je zintuigen – soms kunnen ook tegengestelde geurrichtingen heel lekker ruiken. Als het om eten gaat, passen zoet en zout goed bij elkaar. Hetzelfde geldt voor parfums: experimenteer ook eens met gedurfde combinaties. Probeer bijvoorbeeld om tegenovergestelde geurfamilies zoals houtig en bloemig met elkaar te mengen.
Tips voor parfum-layering – creëer jouw signature-geur
Jouw eerste vraag bij het layeren van parfum is: wat spreekt mij in dit specifieke parfum aan dat ik nog verder wil versterken? Of andersom: welke nuance vind ik niet prettig en moet ik meer naar de achtergrond laten verdwijnen? Dit vormt het uitgangspunt voor een harmonieuze layering. Stel dat je favoriete geur een aardachtige vanillenoot heeft, maar ook een overheersende citrusachtige kant. Dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel: je versterkt de aardachtige touch door een parfum (of geurolie) met vanille ermee te combineren. Ofwel: je maakt de geur luchtiger door de citrusachtige kant te accentueren met een frisse nuance. Bovendien moet je de volgende tips voor parfum-layering die direct afkomstig zijn uit de praktijk echt eens uitproberen:
- Zoeter maken: pure vanille verzoet, verrijkt en verdiept de basisgeur. Bovendien verbetert vanille de houdbaarheid.
- Opfrissen: citrus maakt zoete creaties sportief en extra fris.
- Verdiepen: muskus geeft de geur meer body, maar heeft ook iets dierlijks – wees voorzichtig bij het doseren.
- Concentraties variëren: heb je een combi ontdekt die potentie heeft? Speel dan eens met verschillende hoeveelheden bij het sprayen en verfijn jouw signature-geur verder. Wat dacht je van de verhouding 1:1, van 3:1 of zelfs 5:1?
- Moleculeparfums: deze geuren hebben als bijzondere eigenschap dat ze pas op je huid hun definitieve karakter ontwikkelen – ze ruiken dan ook bij iedereen anders. Dat maakt deze parfums perfect voor layering en het experimenteren met jouw signature-geur.
- Eerst testen: om te kijken of een combinatie je bevalt, kun je deze eerst op een tissue spuiten. Zo loop je niet het risico dat je de hele dag rond hoeft te lopen met een combinatie die je niet lekker vindt ruiken.
- Naast elkaar in plaats van over elkaar: je kunt in plaats van de klassieke parfum-layering de diverse geuren gewoon op verschillende delen van je lichaam spuiten. Zo heb je meer controle over de intensiteit en kun je combinaties makkelijker tegelijk ruiken.
- Zwaar komt eerst: de zwaarste geur blijft meestal het langste hangen. Je moet deze daarom eerst op je huid spuiten en vervolgens met lichtere nuances verfijnen.
Veelgestelde vragen
Samenvattend
Ga altijd op je neus af. Bij parfum-layering heb je de creatieve vrijheid die normaal gesproken alleen parfumeurs hebben. Experimenteer naar hartenlust met jouw favoriete geuren. Versterk afzonderlijke aspecten of druk overheersende noten naar de achtergrond. Bij layering speel je met jouw geurfantasie en ontdek je de parfumwereld helemaal opnieuw. Laat je niet afschrikken en kijk gewoon eens wat jou aanspreekt.