Lastminute-cadeautip: Ontdek onze cadeaubonnen

Menu

Parfumdreams

Gespleten haarpunten voorkomen – de beste tips voor gespleten haarpunten

Als je ontdekt dat je gespleten haarpunten hebt, is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Met de juiste technieken en professionele verzorgingsmethoden kun je er heel eenvoudig vanaf komen. We laten je zien wat de oorzaken voor gespleten haarpunten zijn, wat voor soorten er bestaan en wat je ertegen kunt doen. Met een beetje aandacht en de juiste verzorgingsrituelen voel je je weer prettig en behoren gespleten punten tot het verleden.

21 June 2024 • 5 min. Leestijd

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten is de naam voor beschadigde of dode punten. Bij gespleten punten splitsen de punten (het oudste deel van de haarschacht) doordat ze beschadigd zijn. Het komt ook voor dat de haarpunten intact blijven en dat het haar zich verder naar boven opsplitst. In dit geval is het vaak lastiger om gespleten haarpunten te ontdekken.

Om te zorgen dat je haar een gezonde glans en veerkracht behoudt, is het belangrijk om meteen in te grijpen bij de eerste tekenen van gespleten haarpunten. Droge haarpunten en beschadigingen moet je met de juiste verzorgingsrituelen tegengaan.

Hoe zien gespleten haarpunten eruit?

Gespleten haarpunten hebben betrekking op het splitsen van losse haren – van de haarpunt in de richting van de haarwortel. Kenmerkend voor haar met gespleten punten is het uitsteken van fijne haartjes. Als je aan de uitstekende haartjes trekt, dan splitst het haar zich steeds verder op. Als je gespleten haarpunten niet op tijd behandelt, kan dit leiden tot haarbreuk.

Tekenen van gespleten punten: jouw haren worden naar onderen toe steeds dunner en maken een rafelige indruk. Vooral krullend, fijn en intensief gestyled haar is gevoelig voor gespleten haarpunten. Permanent ziet er prachtig uit, maar kan je haar beschadigen. Kleurstoffen kunnen gekleurde en geblondeerde haren belasten. Als je dan ook nog de verkeerde verzorgingsrituelen aanhoudt en verzorgingsproducten gebruikt die niet geschikt zijn voor jouw haartype, kunnen er veel gespleten haarpunten ontstaan.

Wat voor soorten gespleten haarpunten zijn er?

Er zijn verschillende soorten gespleten haarpunten die er allemaal anders uitzien:

  • De gewone gespleten punt: een eenvoudige punt in de vorm van een vork wijst op een vroeg stadium van haarbeschadiging. Dit is het perfecte moment om in te grijpen en verdere uitbreiding van gespleten haarpunten tegen te gaan.
  • Kleine knoopjes: als losse haren in de war raken, kunnen er kleine knoopjes ontstaan die bij het kammen en borstelen kunnen leiden tot haarbreuk en het splitsen van haren. Vooral bij mensen met krullen kan dit vaak voorkomen.
  • Vertakt boompatronen: heb je een verregaande vorm van gespleten haarpunten, dan zijn er vertakte patronen te zien die lijken op de takken van een boom. In dit geval heeft je haar een intensievere en zorgvuldige behandeling nodig om beschadigd haar volledig te verwijderen en verdere gespleten haarpunten te voorkomen.

Hoe ontstaan gespleten haarpunten?

Haren hebben een vaste celstructuur met gesloten haarpunten. Als je voor jou onjuiste verzorgingsproducten gebruikt, je haar blootstelt aan te veel zon en je haar te weinig hydrateert of met te veel hitte of ongeschikte stylingtools stylet, dan droogt je haar uit. Ruw beddengoed en handdoeken met grove structuren zorgen voor wrijving en beschadigen je haar. Ook te vaak je haar wassen onttrekt de natuurlijke oliën aan je haar en verstoort de vochthuishouding. Je haarpunten worden dan steeds poreuzer en breekbaarder tot ze uiteindelijk openbarsten en de kenmerkende look van gespleten haarpunten ontstaat.

Dode en gespleten haarpunten voorkomen

Je kunt dode en gespleten haarpunten het beste voorkomen door je haar regelmatig met premium en speciale op de behoeften van je haar afgestemde verzorgingsproducten te verzorgen. Zo voorkom je dat je haarpunten uitdrogen. Zorg er ook voor dat je regelmatig je haar laat knippen om dode, gespleten haarpunten tegen te gaan. Het hangt onder andere van de structuur, lengte en gezondheid van je haar af hoe vaak je het moet knippen. De gezondheid is op haar beurt weer afhankelijk van hoe goed je je haar hydrateert en voorziet van voedingsstoffen. Normaal gesproken is zes tot acht weken tussen een knipbeurt voldoende.

Wat te doen tegen gespleten haarpunten?

De meest doeltreffende en helaas ook enige mogelijkheid om echt van gespleten haarpunten af te komen, is om je haar af te knippen. Je kunt de gespleten haarpunten niet opnieuw aan elkaar lijmen, maar in het beste geval wel goed verbergen. Je kunt de gespleten punten ook zelf goed afknippen met behulp van de juiste schaar. Om hierna te voorkomen dat ze opnieuw ontstaan, moet je in het vervolg je verzorgingsritueel aanpassen en je haar de verzorging geven die het nodig heeft.

Puntjes bijwerken

Als je voor een andere stijl wilt gaan, kan het de moeite waard zijn om naar de kapper te gaan en je haar enkele centimeters te laten inkorten.

Als je alleen de gespleten haarpunten wilt laten verwijderen, dan is de zogenaamde twist cut de beste optie. Hierbij draait de kapper afzonderlijke lokken haar in en door van onder naar boven te gaan via hair dusting, springen de beschadigde haren omhoog: afknippen en klaar.

Bij de techniek hair dusting worden je haren glad van boven naar onderen getrokken. Alle haren die uitsteken worden daarbij zorgvuldig afgeknipt. Vaak wordt bij het verwijderen van gespleten punten een speciale verwarmde schaar gebruikt die een temperatuur van 110 tot 140 graden heeft.

De 'care cut' heeft als doel om de haarpunten bij het knippen te sealen en langer te beschermen tegen splitsen.

Tip

Als je vorkvormige haren ontdekt, trek deze uitstekende haartjes er dan niet met je vingers uit en knip ze ook niet af met een gewone papierschaar. Alleen met een professionele kappersschaar maak je scherpe randen die voorkomen dat er opnieuw gespleten haarpunten ontstaan.

Haarverzorgingsrituelen tegen gespleten haarpunten

Als je vorkvormige haren ontdekt, trek deze uitstekende haartjes er dan niet met je vingers uit en knip ze ook niet af met een gewone papierschaar. Alleen met een professionele kappersschaar maak je scherpe randen die voorkomen dat er opnieuw gespleten haarpunten ontstaan.

Haarkuren en haarmaskers: haar met gespleten punten heeft een tekort aan vocht en voedingsstoffen. Met premium haarkuren en haarmaskers voed je je verzwakte haar en zorg je voor waardevolle hydratatie. De haarstructuur wordt steviger en je gaat gespleten haarpunten zo effectief tegen. Je kunt twee keer per week een kuur gebruiken.

Hittebescherming: hitte (door föhn, stijltang of krultang) droogt je haar uit. Zet deze apparaten niet op de heetste stand en ga voor een gemiddelde stand om jouw haar perfect tot haar recht te laten komen.

Haarolie: haarolie houdt je haarpunten elastisch en buigzaam en beschermt tegen de dagelijkse invloeden van buitenaf. Haarolie is perfect om gespleten haarpunten te voorkomen en verder splitsen te vertragen.

Producten met keratine: keratine is een stof die van nature in haar voorkomt en het versterkt, minder gevoelig voor hitte en kou maakt en helpt om haarbreuk te voorkomen. Je moet echter voorzichtig zijn met het gebruik van shampoos en andere producten met keratine. Een overmaat aan keratine zorgt ervoor dat je haar te hard wordt en afbreekt.

Hoofdmassages: hoofdmassages versterken de basis door het stimuleren van de doorbloeding en de talgklieren. Je krijgt gezonder haar. Speciale lotions voor de hoofdhuid versterken de positieve effecten op haargroei.

Voedingssupplementen: producten die zorgen dat zink, selenium en biotine als belangrijke voedingsstoffen het haar bereiken, versterken het haar vanuit het lichaam.

Minder vaak wassen: als je vaak je haar wast, dan droogt het uit. Veel professionals raden dan ook aan om je haar maximaal twee keer per week te wassen en om kwalitatief goede, zachte borstels te gebruiken voor het kammen van je haar.

Veelgestelde vragen over gespleten punten

Wat veroorzaakt gespleten punten? Er zijn veel verschillende oorzaken voor dode haarpunten. Water met veel kalk, chloor of zout beschadigt de haarstructuur net als overmatige hitte, permanent, haarverf, bleekmiddelen, wrijving door ruw beddengoed en ruwe handdoeken en verkeerde verzorgingsproducten. Als je je haar niet regelmatig knipt of laat knippen, dan ontstaan er als onderdeel van een natuurlijk proces gespleten punten. Bij onvoldoende verzorging komt je haar belangrijke voedingsstoffen en vocht tekort en droogt het haar uit, wat resulteert in gespleten haarpunten. Krullend en lang haar heeft de neiging om te gaan klitten en af te breken.
Hoe herken ik gespleten haarpunten? Gespleten punten kun je herkennen doordat je haar in de punten of verder boven in de haarschacht splitst en doordat fijne haartjes uitsteken. Het aantal uitstekende haartjes geeft aan hoe erg de haarpunten gespleten zijn.
Hoe vaak moet ik mijn haar (laten) knippen om gespleten punten te voorkomen? Het is het beste om je haar elke zes tot acht weken te laten knippen om gespleten haarpunten te voorkomen. Heb je er erg last van? Dan kun je ook vaker je puntjes laten bijwerken zodat je haar gezond blijft.
Welke haarverzorgingsproducten werken het beste om gespleten haarpunten te voorkomen? Om je haar voldoende te hydrateren en van voldoende voedingsstoffen te voorzien, is het belangrijk om alle verzorgingsproducten af te stemmen op jouw haartype. Met chemische hittebescherming, haarolie, haarmaskers en haarkuren evenals producten met keratine kun je je haar beschermen en effectief gespleten haarpunten tegengaan.
Kun je met haarolie gespleten haarpunten voorkomen? Haarolie is optimaal om belaste haarpunten te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals hitte, kou en mechanische invloeden door het wrijven van kleding. De olie houdt je haar bovendien soepel. Als je regelmatig haarolie gebruikt, dan kun je de gespleten haarpunten verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Samenvattend

Door je haar regelmatig te laten knippen en een verzorgingsritueel aan te houden dat optimaal is afgestemd op de behoeften van jouw haar, kun je gespleten haarpunten blijvend voorkomen. Verder bescherm je je haar zo tegen belastingen door hitte en invloeden van buitenaf. Het is belangrijk dat je weet wat de oorzaken van gespleten haarpunten zijn en dat je direct actie onderneemt. Als je er niets aan doet, dan kan dit uitmonden in een ernstige vorm van haarbreuk.

Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

21% Tegoedbon

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang direct 21%** korting op je bestelling!

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn